Pir Sultan Abdal Oğuzların KARKIN BOYU'na mensup, 16. yüzyılda yaşamış, Alevi-Türk halk şairi ve ozanıdır. Asıl adı Haydar'dır.
Yaşamının büyük bölümü Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlı Banaz köyünde geçmiştir. Safevi Kızılbaş Türkmen Devletine taraftarlığı nedeni ile Hızır Paşa tarafından Sivas'ta idam edilmiştir. Pir Sultan Abdal'ın ölümünün, 1547-1551 ya da 1587-1590 yılları arasındaki bir tarih olduğu sanılmaktadır.
Pir Sultan Abdal, Aleviler arasında Yedi Ulular olarak bilinen Yedi Ulu Ozan'dan birisidir. Alevi gelenekleri ile dergahın tarikat ortamında Türk dilini kullanarak yetişmiştir. Şiirlerinde duru ve yalın bir Türkçe kullanmıştır. Genellikle Osmanlı bürokrasisine karşı tutumuyla bilinir. Osmanlı Devleti'nin Türklükten çıkışına, devşirme kadroların devlet yönetimini ele geçirişine ve Türkmenlere karşı uygulanan sert politikalara karşı isyan etmiş bir Türkmen Direnişçisidir. Deyişlerinde eski Türk kültürünü ve Alevi inancını yansıtır.
Pir Sultan Abdal, şiirlerinde Allah, İslam Peygamberi Muhammed, Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisini sıkça işlemiştir. Ayrıca sosyal konulara da yer vermiş ve bunları birer sosyal uyarı niteliğinde işlemiştir. Çoğu şiirini nefes tarzında ilahilerle yazmıştır.
Bu yıl bu dağların karı erimez
Eser bad-ı saba yel bozuk bozuk
Türkmen kalkıp yaylasına yürümez
Bozuldu aşiret el bozuk bozuk
Pir Sultan Abdal
[zombify_post]